Iskandar yang hebat...Mencatat sejarah buat bekas pelajar lepasan SPM 2017 MRSM Johor Bahru

THE LEGEND OF ISKANDAR

 

Hari ini 15/3/2018 mencatat sejarah buat bekas pelajar lepasanSPM 2017 MRSM Johor Bahru bernama Mohamad Iskandar binMohamad...beliau mendapat straight A bagi semua matapelajaran SPM..Tahniah..namun beliau bukan pelajar biasa..tetapiluarbiasa..mungkin lain cikgu..lain ceritanya..ini sekadar apa ygsaya lalui..anak homeroom cikgu hamidah f1-f3, f4-f5 cikgu FuadGalaticos Anaconda tahniah cikgu midah cikgu fuad

廣告-請繼續往下閱讀

廣告-請繼續往下閱讀

_________________________________________________

 

15/1/2013..6 tahun lalu.. Pendaftaran Pelajar Tingkatan 1 MRSMJohor Bahru.. ketika itu saya cikgu yang dilantik sebagai AJKFotografi dan Dokumentasi..Saya tertarik melihat seorang pelajaryang bertubuh kecil ini...saiznya mmg kecil..saya tegur dan diamemperkenalkan diri sebagai Iskandar..sempat snap beberapa kepinggmbr dia sbb mmg sepanjang masa dia asyik tersengih mungkin gembiramendapat tempat di mrsm..

 

Saya juga masa itu adalah warden asrama lelaki..saya sememangnyaamat tegas dgn pelajar tp xde la semua benda nk marah nkgarang..sebelum light off rutin saya akan ronda dlu bersama rotandouble decker disalut strapping putih ragbi bagi prestasi terbaikhaha..(mcm biasa budak mmg bising..sekali laungan singa terussenyap la haha) tiba2 si Iskandar kecik ni duk seronok belari sanasini dekat koridor..dia xsempat brek..dia slide celah kangkangsaya!!!! bertuah punya budak!!!  Mentang2 size dia kecik..kitatinggi..adoiii hahaha slide atau bahasa bola nutmeg kot..betapahanginnya masa tu saya denda dia lari keliling asrama 3 round combostarlight sebab nak sangat berlari kan..hahaha habis denda berkali2dia minta maaf dan minta jgn lapor pada ayah dia..da abis sempt diamenoleh sengih..sabo jela haha

_________________________________________________

 

siapa Iskandar ni...??saya share supaya pelajar2 kena amikiktibar tentang kisah dia..

 

dia berasal dari keluarga ssh..ayahnya pengawal keselamatan /guard kt  rumah anak2 yatim Persatuan Kebajikan Darul HananJohor Bahru..masa warden dulu selalu perasan ayah dia gigih naikmoto amik dia masa PB dan masa visit pasti dia bekal makanan dalamtupperware (maybe ibunya masak sendiri)..Iskandar xpenah malu dngbackground familynya yang ssh..dia xpenah minta2 dgn orang..ibunyatidak bekerja..saya begitu respect dgn Iskandar kerana dia tau diaberasal dari keluarga yg ssh...dia pandai jaga diri, nama keluargadan dia belajar bersungguh-sungguh.. 5 tahun di MRSM JohorBahru..dia xpenah ada masalah displin sahsiah..5 tahun dia menuntutilmu dengan pelbagai rintangan..akhirnya hari ini tiada apa yanglebih membahagiakan kedua-dua ibu bapanya malah rakan2 guru melihatdia mencatat keputusan cemerlang dalam SPM 2017..bukan saya nkmembanding2 anak2 pelajar lain..saya nk tegaskan..lihat dan sedardiri bagaimana dia berusaha demi keluarga...xpernah menggunakanpelbagai alasan....kita perlu berusaha untuk keluarga kita..harapanibu dan ayah..

廣告-請繼續往下閱讀

__________________________________________________________

 

Paling saya igt ayahnya..en mohamad..dtg ke sek utk bayar yuransekolah... saya masih igt..ayahnya berpakaian pengawalkeselamatan... tak ckup 10 sen je pun..saya beritau..takpelah biarsaya tmmbah duit 10 sen tu.. tp en mohammad tetap berkeras pulangke rumah utk ambil wangn10 sen tu .. masya allah... tak pernah sayajumpa ayah yg begini... saya igt kata2 ayahnya...walaupuun 10 sentp nie amanah utk bayar... masya allah hebat orgnya...

 

Iskandar bukanlah pelajar yg asalnya pandai..pel sederhana..tpdia rajin ... dan mula menyinar semasa di darjah 6

 

Iskandar kalau kamu baca coretan cikgu ni..hargailah ibu bapakamu.. btapa mulianya mereka bersusah payah utk memastikan kamujadi pelajar berjaya..

 

dari cikgu Mohaini Jawati 

 

________________________________________________________

 

sempat saya interview dia sekejap tadi..

 

Nama Ayah= Mohamad bin Abd Wahab

 

Nama Ibu= Esah binti Derahman

 

"Saya belajar sbb nk berjaya mcm org lain supaya dpt Bantukeluarga saya. Saya selalu fikir kalau org lain dpt berjaya kenapasaya tak dpt nk berjaya jugakkan? So saya pun kena berjaya semampuyg saya boleh. Ada org yg berjaya Dari segi kokurikulum tapi bagiorg yg fizikal mcm saya mestilah Susah sikit, so saya cuma dptfokuskan diri utk berjaya dlm bidang akademik je Dan alhamdulillahdpt jugak menggembirakan keluarga saya."

 

"Tip study Dan berkawan= Saya suka study kt tmpt yg tak ramaiorg sbb boleh fokus Dan saya suka study dgn kwn2 saya yg nk studyjugak. Bila cikgu ajar dgr je Dan kalau dh tak dpt nk fhm apa ygcikgu ajar Tu jgn buat benda lain,jgn tido dlm kelas, just dgr je(buat2 fhm ) Dan cover semula nnti."

廣告-請繼續往下閱讀

 

"Paling PENTING, kena Jaga hati cikgu.

Waktu belajar jugak saya suka dikelilingi kawan2 saya yg pandai2Tu sbb saya fikir atleast mudah-mudahan nnti saya pun jadipandai."

 

"Impian saya utk family= saya harap Ibu ayah saya dh tak perlukerja kuat lagi lepasni Dan diorg akan dpt hidup lebih senang sikitnnti bila saya dh dpt kerja ke...mcm tulah.

Kalau Ada rezeki lebih boleh hntr diorg pergi Haji kan "

 

Dikesempatan ini juga saya cikgu ebay mengucapkan tahniah kepadasemua lepasan SPM 2017 samada cemerlang atau tidak..ini bukanpengakhiran..tetapi ini permulaan hidup anda,,teruskanberjuang..jgn lupakan kami disini..sehingga akhir nafas anda tetapanak murid kami..dan kami cikgu anda..

 

tahniah pihak pengurusan maktab..pihak MUAFAKAT MRSM Johor Bahruyang membantu dlm pelbagai perkara...para rakan guru yang mendidikxpenah kenal penat lelah....tahniah kepada rakan2 staf yang amatbanyak membantu para pelajar dan guru...tahniah buat ibu bapa andajuga adalah pendidik yang sebenar....tahniah kepada pelajar atassegala2nya..

 

Anak2 pelajar selalu igtkan diri anda pekara ini..

「Setitik air mata ibu dan ayah mengalir disebabkan kejayaan,kebaikan, kita..ibarat selaut pahala yg anda dpt..」 usahakanini..

 

Ikhlas cikgu ebay dr MRSM Johor Bahru

 

# itu gambar dia sblh kiri..masa tingkatan 1 Hari Pendaftaran15/1/2013 yg saya snap.. camtu la muka dia pas sliding saya. Hahagmbr sblh kanan semasa dia amik result spm